Tuesday, October 4, 2011

Animasi Malaysia

Filem Kartun animasi semakin menjadi-jadi di Malaysia pada ketika ini..Kalau dulu kita selalu dihidangkan dengan animasi dari luar, seperti kartun Doraemon, The Simpson dan lain-lain lagi, tetapi kini kita sudah mula dapat menonton kartun hasil karya warga tempatan..

Dulu, Kartun Kampung Boy kartun tempatan yang telah diperkenalkan kepada kita. Hasil karya daripada Lat ini telah pun menempa nam hingga ke peringkat antarabangsa. Kartun ini terdapat dalam dwi bahasa. Menariknya Kampung Boy ini kerana ianya mengetengahkan ciri-ciri hidup berkampung di negara kita. Sememangnya ia merupakan idea yang sangat bernas. Ini secara tidak langsung dapat memperkenalkan kepada negara luar adat tradisi suasana berkampung dan budaya masyarakat di negara kita.





Setelah Kampung Boy, Usop Sontorian pula menempa dalam industri animasi ini. Pada ketika ini, memang hari-hari aku menunggu cerita ni di tayangkan..kalau tak salah di RTM 1... cerita ini juga berlatar belakang suasana kampung dan menceritakan aktiviti kanak-kanak kampung dalam mengisi masa lapang disamping jenaka lucu yang diselitkan dalam cerita ini.


Kemudian diikuti pula dengan Anak-Anak Sidek. Kisah pemain badminton negara kita yang terdiri daripada keluarga Sidek. Siapa tak kenal Misbun Sidek, Jailani Sidek dan Rashid Sidek.. Mereka antara yang telah banyak mengharumkan nama negara dalam arena sukan badminton. Cerita ini mengisahkan perjalanan hidup pemain kita ini dari kecil hingga dewasa dalam menceburi bidang sukan ini.






Kluang Man adalah animasi aksi pertama. Cerita ini kalau dilihat seolah sama seperti Batman & Robin. Cuma bezanya ia berkisarkan tentang kehidupan seorang pesakit jiwa yang masih dalam tempoh rawatan namun dalam diam banyak membantu mengamankan kawasannya dari penjahat pada ketika itu. Cerita ini pun menarik untuk di tonton..aku suka tengok masa zaman kanak-kanak dulu.




Kini, setelah bertahun akhirnya muncul pula Animasi alaf baru UPIN & IPIN. Kalau dulu, watak kartun Malaysia ni, rupanya bergigi jongang, kepala panjang..tapi kali ini lain pula watak kartunnya..Ianya lebih comel dan menarik. Bermula dengan UPIN IPIN sempena bulan puasa, dan kerana sambutan hangat ianya telah di filemkan pula. Amat menarik dan seronok untuk ditonton tak mengira usia.





Terkini, muncul pula Boboi Boy..hasil produksi Las copaque jugak..tapi yang ini aku jarang tengok..baru tengok sekali dua..tapi korang boleh la cuba tonton..rasanyanya menarik jugak untuk di tonton...so...


CHECK IT OUT...................
































Monday, September 26, 2011

Revolusi fesyen bertudung

Kita semua maklum bahawa Islam mewajibkan setiap wanita untuk memakai tudung. Kalau kita perhatikan di Malaysia, sejak dulu hingga kini macam-macam jenis fesyen tudung di ketengahkan. Kalau dulu, asal pakai tudung mesti pakai tudung labuh ala ustazah..Tetapi sekarang ramai golongan muda dah pakai tudung yang nampak macam singkat,tapi sebenarnya bagi aku tak salah menggayakannya..asalkan baju yang di kenakan tak lah terlalu sendat hingga mendedahkan aurat lain pulak.










FESYEN TUDUNG 2011






Tahun 2011 ni, muncul fesyen tudung baru ilham dari Hana Tajima, seorang pereka busana muslimah dari oversea yang ingin mengubah persepsi bahawa bertudung tak boleh berfesyen. Kalau kita tengok, semua fesyen beliau agak moden and trendy..fesyen tudung beliau jugak nampak ala timur tengah tetapi amat selesa di gayakan...untuk cara pemakaian, anda semua boleh tengok di you tube.






FESYEN TUDUNG 2010






Pada tahun 2010, kita diperkenalkan dengan fesyen tudung Yuna yang mengetengahkan tudung selendang. Kalau kat market, memang agak murah tudung selendang ni dijual..RM 8 pun ada, but depend on quality lah..Yang mana pada tahun ini, Yuna baru sahaja muncul dengan Album pertamanya.. Boleh dikatakan ramai yang menggayakan fesyen tudung ini pada ketika itu.




Sekarang Yuna pun menggayakan juga fesyen tudung Hana Tajima nih..kalau anda nak tahu Yuna dipilih sebagai model untuk menggayakan fesyen rekaan beliau..










FESYEN BERTUDUNG 2008 - 2009






Pada tahun 2008, paling heboh masa ini ialah tudung Ekin...tudung Ekin ni tudung sarung yang ada awning di permukaan kepala. Memang ke mana-mana pergi pun melambak lambak tudung ekin masa tu..emm..memang smart jugak fesyen tudung..Hasil daripada tudung Ekin ni,tercipta la tudung Syria. So maybe ada orang yang tak suitable pakai tudung Ekin, boleh la pakain Tudung Syria






FESYEN TUDUNG WARDINA



Sebelum wujudnya tudung macam tertulis kat atas tu, Tudung Wardina merupakan salah satu fesyen yang hangat sejak zaman aku baru mula-mula kerja lah..kalau tak salah 2006 ke bawah..yang fesyen dia tudung lilit pin di belakang kepala. Fesyen ini banyak menggunakan tudung Empat Segi tepat..

Demikian lah Evolusi fesyen tudung..baguskan...Jadi kepada umat Islam perempuan, marilah kita memakai tudung bagi memenuhi tuntutan agama..siapa kata tudung ni fesyen untuk orang tua? Akan datang aku post fesyen untuk mereka yang bertudung pulak.

thanks for reading












Friday, September 16, 2011

DULU CINTA SEKARANG BENCI



Hari ini, aku nak menulis pasal apa eik...ha..pasal cinta..zaman sekarang ni, zaman teknologi 2011..dah nak masuk 2012 dah pun..adalah mustahil kalau kita tak jumpa orang yang mabuk bercinta..tak kisah la bercinta kat mana..CINTA MUKA BUKU ke, CINTA CHATTING ke, SYURGA CINTA ke, CINTA MONYET ke..tak kisah lah..asalkan cinta...huhu..tetapi bercinta memang lah ada pasang surutnya..tak semesti happy ending..ada jugak yang sad ending..kat bawah ni aku share la beza masa bercinta n masa dah break off..









Masa bercinta:



  1. Semua yang kau buat aku suka, kita saling memahami and saling bertolak ansur. No matter what, u are everything to me


  2. Kau pun janji, apa yang bahagia untuk kau, aku akan terima asalkan kau bahagia (Lautan api sanggup ku renangi..cewahh)


  3. Apa orang kata pasal kau, aku tak peduli..yang penting i love u ever dear...


  4. Tak mungkin aku akan cari girlfriend/boyfriend lain selain kau..(i'm setia u know)


  5. Kalau boleh everyday, 24 seven i want to be with you.. (sanggup tak tidur tu)


  6. Hari hari aku fikirkan kau, i want to married you soon (miangnya rasa)




Bila da break off



  1. Semua yang kau buat aku suka, tapi..tu dulu, sekarang kita tak saling memahami lagi..kau salahkan aku,aku salahkan kau..get lostt


  2. Kau nak bahagia? aku tak bahagia lagi,ko jangan harap aku nak bagi kau bahagia...


  3. Orang kata kau busuk...so why do i need to love you?? (Alasan bodoh semua keluar)


  4. Kau cakap kau setia, tapi ko memang tak guna..

  5. 24 seven with you?? gila apa...haram..haram...


  6. Tak ada fikir kawin kawin nih,ko memang penipu besar




Semua orang mesti pernah mengalami hal-hal macam tertulis kat atas nih..mustahil lah tak pernah..memang bila break off tu agak menyakitkan..tak kisah lah atas faktor apa pun..aku sendiri pun pernah rasa..ada setengah tu after break off terus bermusuhan..it supposed not to be happen..


Sepatutnya kita muhasabah diri..Fikir secara logik and positive, kenapa perkara macam tu boleh terjadi..mungkin ada sebab kerana keluarga, atau sebab lain...Tapi kadang-kadang,sakit hati tu pulak yang menguasai diri hingga hilang pertimbangan..tu yang jadi kes terjun bangunan lah,santau menyantau dan lain-lain..ingat-ingatlah pada Tuhan


Tak salah kalau after break off, kita jadi kawan kepada bekas kekasih kita tu. Kenapalah nak diputuskan silaturahim sesama insan. Percaya lah pada jodoh..insyaallah...





Tuesday, September 6, 2011

Loves your eyes make life better


Mata is everything..bak kat pepatah (tak tahu siapa yang reka) dari mata jatuh ke hati..
Terutama wanita, semestinya mengutamakan kecantikan mata...Dulu,aku pun tak pernah ambil tahu pun pasal nak jaga mata la,cantikkan mata la whatsoever..tapi berkat nasihat seorang kakak ni, baru aku sedar betapa pentingnya mata..that time i was study in UUM lah..After that day , i never miss using eyeliner tak kisah la waterproff ke,tak waterproff ke..janji eyeliner..semata-mata untuk jaga kecantikan mata ni..cewah..that how the story begin...

But actually, tak semua eyeliner yang kita pakai ni sesuai for our eyes..macam baru-baru ni, aku tukar la brand satu jenis eyeliner ni..murah memang la murah..baru 10 ringgit...nak jimat punya pasal lah konon..sekali pas pakai tu,kelopak mata aku tetiba gatal and mula membengkak bagaikan baru lepas kena penumbuk la plak..adui..hilang keayuaan ku..haha..amat mengecewakan..

Aku pun da buat beberapa kajian, sekiranya berlaku simptom seperti itu,

  1. Buang jek eyeliner yang korang beli tu...tak kisah la harga mahal ke murah ke..that means, it really not suitable for ur beautiful eyes
  2. Buy another eyeliner brand, better the original one lah..coz the ciplak one maybe contains unsuitable chemical for our beautiful eyes..
  3. Also not advisable to use glitter eyeliner (yang ada bling-bling kat mata tu)..coz this to avoid serbuk glitter tu masuk dalam mata..amat dikhuatiri serbuk tu akan melukakan kornea mata..oopss..nanti jadi ape pulak? can u imagine it?
So,that a simple tips to take care of ur eyes using eyeliner..
LOVE OUR EYES, MAKES LIFE BETTER

Friday, September 2, 2011

IKLAN RAYA UNTUK TATAPAN

Tiap kali raya, kat televisyen, semestinya akan memaparkan iklan raya..Iklan raya yang paling aku tunggu2 every year of coz la iklan raya petronas,,coz iklan diorg ni ade dia punya sentimental value dia lah...macam boleh feel raya tu sket compared to other..

As i know, Kebanyakan iklan petronas ni di ilhamkan oleh Yasmin Ahmad...she's really got talent..coz most of her karya diingati oleh semua rakyat Malaysia coz it simple n unik..termasuk lah filem-filem beliau contohnya SEPET, MUALAF, dll lagi..

So kat bawah ni antara iklan RAYA PETRONAS yang aku download kalau korang masih ingat ar..best sangat


video

video



video

Selamat Hari Raya All...

Friday, August 26, 2011

My Raya Gift





Nearly raya....

Duduk fikir ape aku nak bagi officemate aku sempena Hari Raya ni..mereka ni rajin bagi aku macam-macam..so, search punya search, i decided to give them CLAY TOY..kebetulan masa surve net jumpa lak satu web yang jual cute2 thing...

Dengan segera aku suruh dia customize 3 jenis clay toy for me..urgently.. and here is the result :




















Wednesday, August 24, 2011

BERBUKA PUASA DAY

Last Monday, we having berbuka puasa dengan my officemate at Selera Anggun, Taman Daya. Price also not too expensive & affordable lah..only RM18.90 only..








Perut dah kenyang,sembang-sembang lak sambil menikmati dessert yang ada



Ni Antara hidangan yang jadi kegilaan kitorang masa tu

"AYAM PANGGANG & SATAY"



Ni sebelum menyantap...full meja..nyum2...


SO FOR THOSE YANG KAKI MAKAN and nak budget tak besar sangat,leh try makan kat RESTORAN SELERA ANGGUN TAMAN DAYA

for sure tak nyesal...









SYAWAL DATANG LAGI

Don know why, suddenly aku rindu giler lak nk update blog ni..dah berbulan aku tak update..kalo roti mahu berkulat dah..kalo makanan pun dah basi..but i don care lah..janji update..=)

Sekarang ni almost near to Syawal..dah ready to countdown lah..apa lagi.
Kalau kat JB ni, the most popular location to visit during RAMADHAN ialah :

BAZAAR RAMADHAN PASAR BORONG PANDAN

- This is allocated at Pandan,JB (On the way to Tiram/Kota Tinggi)
- Here u can find lot of gerai yang jual segala keperluan korang untuk celebrate raya..contohnya kasut raya,capal,tudung(new design),pelbagai jenis kuih raya,beg tangan pelbagai jenama yang harga berpatutan sangat and macam-macam lah lagi.(tak terlarat aku nak senaraikan)
- Cuma nak bagi tips kat korang,kalo nak g sane datang awal,kalau tak memang crowded..coz tempat tumpuan..lot of Singaporean LOVES to shopping here tau..
- For those yang suka shopping dimalam hari,boleh la berkunjung ke sini coz tempat ni buka hingga lewat malam (2 p.m) sometimes


PLAZA ANGSANA

- This mall allocated at Bandar Baru Uda,Tampoi.
- This mall is popular dikalangan mereka yang gemar mencari barangan khas untuk muslimah. Kat sini terdapat banyak butik yang jual pakaian fesyen muslimah.
- Selain dari itu,untuk mereka yang nak mendirikan mahligai indah perkahwinan,terdapat juga butik & booth khas perkahwinan.
- Tak lupa juga dimusim perayaan ni ada jugak jualan kuih muih pelbagai jenis dengan harga yang amat berpatutan

PASARAYA SMART

- Tempat ni terletak area pandan jugak..selepas PASAR BORONG PANDAN.
- Tempat ni ada bazar Ramadhan yang jual pelbagai jenis juadah berbuka puasa pada sebelah petang.
- Kat sini jugak ada dijual berbagai peralatan n keperluan tuk kita menyambut Syawal. Contohnya macam bekas kuih,baju kurung, dan macam-macam lagi.

Antara Bazaar ramadhan yang korang leh kunjungi ketika di JB :

* BAZAAR RAMADHAN GIANT EXTRA
* BAZAAR RAMADHAN KAMPUNG MELAYU
* BAZAAR RAMADHAN LARKIN

Selamat Menyambut Syawal 2011....=)