Monday, April 29, 2013

SAFETY FIRST

Hi All, im back after long time menghilangkan diri..haha...

There is lot of thing happen in me and family life since my dad pass away on last December.
Yang terbaru is my rumah was enter by orang yang have no job to do selain pecah masuk rumah orang lain. And the worst thing this kind of people telah pun memecah masuk rumah keluarga kami. Walaupun agak kesal sebab kehilangan harta benda, namun kami bersyukur sebab tiada yang terluka or cedera.

Apa yang aku nak tekankan disini ialah langkah keselamatan perlu di ambil sebelum sesuatu yang buruk terjadi. Kalau di tempat kerja kita selalu mendengar perkataan SAFETY FIRST, begitu juga lah dengan dirumah.Kita perlu mengamalkan perkara yang sama. Sebab malang tak berbau and amat sukar di duga.

TIPS OF THE DAY

SAFETY FIRST @ rumahku syurga ku
  1. Make sure semua pintu dan tingkap yang ada dirumah berkunci sebelum anda tidur or keluar dari rumah. The best way is membeli padlock untuk lebih selamat. (Dengan syarat kunci padlock tersebut mestilah di gantung pada tempat yang memudahkan penghuni rumah mengambilnya. Manalah tahu berlaku kes lain pulak, dah kelam kabut dibuatnya)
  2. Memasang penggera keselamatan. Di pasaran kini terdapat pelbagai jenis penggera keselamatan untuk kebakaran dan kecurian. Keduanya ini sebenarnya adalah alat yang paling penting dalam kehidupan kita. Namun masih ramai yang tidak menyedari akan kepentingan kedua alatan ini.
  3. Seeloknya memasang tembok keliling rumah dengan gerigi besi bagi menyukarkan si penyamun masuk kerumah. Ataupun mungkin menanam pokok di keliling pagar bagi menyukarkan si penyamun masuk ke kawasan rumah melalui pagar yg sedia ada.
SAFETY FIRST @ jalan-jalan
  1. Especially kaum hawa, apabila berjalan kemana sekali kurangkanlah dari memakai barang kemas yang melampau. Ini akan menyebabkan peragut or pencuri lebih tertarik kepada anda. Bukan tertarik untuk di jadikan bakal isteri. Sebaliknya untuk dijadikan mangsa sebagai punca rezeki mereka
  2. Seeloknya bawaklah wang yang perlu sahaja. Tak perlu membawa wang yang terlampau banyak. Ini kerana sekiranya diragut, kerugiaan yang di tanggung adalah lebih tertinggi berbanding jika anda hanya membawa debit kad anda.
  3. Most important - for muslim, bacalah doa keluar rumah sebelum melangkahkan kaki keluar.


Actually banyak lagi kaedah keselamatan yang boleh kita amalkan.
Kesimpulannya bersederhana itu lebih baik dari berlebih-lebihan.